Buna ziua,
Desi internetul esto o sursa inepuizabila de dictionare explicative am intalnit de-a lungul timpului anumiti termeni mi-au dat mare bataie de cap. Ca traducator sunt deseori in situatia de a cauta explicatia exacta a unui termen sau expresie pentru ca in urma traducerii sa redea in mod fidel mesajul transmis. Am intalnit in cadrul acestui forum cazuri in care s-au pus intrebari ambigue la care nu s-a putut raspunde sau la care s-au dat raspunsuri gresite tocmai pentru ca nu se cunostea semnificatia corecta a termenilor sau a expresiilor.
Consider ca ar fi necesar chiar un topic separat pe aceasta tema dar pana atunci va supun atentiei acest subiect deoarece am o mare nelamurire in privinta unei expresii desi i-am gasit explicatia.
Expresie:
Cerere de întoarcere a executării silite
Definitia gasita pe internet nu m-a lamurit daca este vorba de o cerere de repunere in executare in urma contestatiei executarii si daca se poate numi recurs. (Cale de atac prin care se cere unei instante superioare să verifice legalitatea si temeinicia unei hotarari judecătoresti nedefinitive, in vederea anularii sau modificării ei.)
Cererea de întoarcere a executării este o cerere ce ţine de faza procesuală a executării, subsecventă fazei procesuale de soluţionare irevocabilă a fondului litigiului. Stabilindu-se o procedură judiciară contradictorie pentru soluţionarea întoarcerii executării, reglementată subsecvent contestaţiei la executare, acesteia îi sunt aplicabile procedura de soluţionare şi căile de atac prevăzute pentru contestaţia la executare – instituţia cadru, generală, în raport cu procedura specială a întoarcerii executării, care reprezintă o contestaţie specială la executare.
Multumesc pentru atentia acordata!
L.C.